Vår historia

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sitt första riktiga möte med läderhantverket hade Lars Jonsson 1973 efter att ha köpt en skyddsvärd Leica-kamera som behövde en ordentlig väska. Enligt utsago tog bara sömmarna uppemot tio timmar på den skokartongformade skapelsen (som förövrigt finns att beskåda i sadelmakeriet än idag). Men någonting i hantverket tilltalade honom uppenbarligen, för tio år senare hade han fått ta emot så mycket beställningar av bekanta och bekantas bekanta att han beslöt sig för att starta ett eget företag. Företaget Jonssons Sadelmakeri såg dagens ljus 1985 i en lokal på Schedevi Slott utanför Rimforsa. Lasse har sedan dess försett Kindabygden med allsköns läderprodukter och reparationer, i huvudsak bälten, väskor och hästutrustning. Numera är det nästan ingen överdrift att påstå att halva Kindabygden har bälten tillverkade av Lasse. När han under det tidiga nittiotalet flyttade in till Lyckås, Opphem, fortsatte han där för att 1994 bygga sin alldeles egna verkstad, där vi alltjämt håller till.

Ulrika marken
Ulrika marken tidigt 90-tal.

I början av 2017 fick Lasse stroke och låg inne på rehabilitering i över ett halvår. För att kunna driva verksamheten vidare när han kom tillbaka kände han att det behövdes ett par extra händer i verkstaden. Valet föll på Kalle Bergstedt som en dag kom gående genom skogen från grannbyn Gärdala. Kalle har varit på sadelmakeriet till och från sedan 2016 då han fick Lasse att hjälpa honom med ett fodral till sin indiska bambuflöjt och har under den tiden, med Lasses uppmuntran och överinseende, lärt sig snabbt och fattat ordentligt tycke för hantverket.

Under åren har Kalles promenader till sadelmakeriet i Opphem blivit allt frekventare. Med dessa promenader har sadelmakeriet åter levt upp och bland annat resulterat i tillverkning av egna väskor. Denna nya inriktning har självklart inte skett på bekostnad av reparationer, kurser och specialbeställningar.

Tiden går och vi med den. Med stor möda gjorde Kalle ett strålande examensarbete och blev sommaren 2022 färdig Väskmakare. Vi är mycket glada över YH-utbildningen i Leksand som givit denna möjlighet. 2022 var ett år av många händelser. Kalle flyttade till kärleken i Estland och Jenny hittade hit till sadelmakeriet. Kunskapstörsten lyste om henne, så hon får ta vid efter Kalle. Vi har fått en bra start och 2023 trappar vi upp lite och hoppas på en ljusnande framtid för svenskt sadelmakeri.

Jonssons Sadelmakeri har varit en del av Opphem och Kindabygden i över trettiofem år och vi hoppas kunna fortsätta vara det. Vi gör ju allt vi kan för att att bidra till en levande landsbygd. Gör det du också – lägg en beställning!

 

 

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: